OШ Јанко Веселиновић - Шабац

Вести

Матуранти на екскурзији

И ове школске 2015/2016. године, ђаци ОШ ,,Јанко Веселиновић'' из Шапца, отишли су на своју матурску екскурзију. Прво су обишли манастир Манасију који је у близини Деспотовца. Ђаци су чули о његовим знаменитостима, историји, грађењу...

Након упознавања са историјским подацима, уследила је кратка пауза за разгледање, а потом парк Макета у Деспотовцу. При самом уласку, и ђаци а и наставници показали су велико интересовање за фасцинантне грађевине урађене у размери 1: 17 у односу на објекте у стварној величини. Сви су фотографисали, загледали и радо слушали о објектима.

По завршетку разгледања и кратком вожњом од двадесетак километара, на ред је дошла трећа дестинација, Ресавска пећина. Она је стара 80 милиона година. Матуранти су се држали заједно због клизаве површине. Иако је на надморској висини од 485 метара, туристима је због безбедности предвиђено само 405 метара, довољно за незаборавно искуство. Ђаци су научили доста о историји пећине, а убрзо, после обиласка манастира Раваница, уследила је финална дестинација, Ниш – хотел ,,Видиковац'' са дискотеком којој су се сви радовали.

Другог дана, ђаци су поведени у обилазак Ниша. Тамо су доста научили о историји Србије. Медијана, Ћеле кула, Црвени крст, нишка тврђава помогле су ученицима и донекле наставницима да повежу историјске догађаје. Након кратког предаха за ручак, млади истраживачи отпутовали су у Крушевац, у обилазак цркве Лазарице, а потом до споменика косовским јунацима. Увече, љубазни домаћини хотела ,,Бреза'' у Врњачкој Бањи дочекали су Шапчане вечером и загарантовали добар провод у дискотеци коју су матуранти делили са својим вршњацима из Београда.

Сутрадан, облазак Врњачке Бање и моста љубави, напунио је свима батерије за путовање до манастира Жича и повратак Шапцу.

По коментарима ђака, сва очекивања су испуњена, добар провод је спроведен у дела, а мале главе примиле су велике информације о историјским појмовима. Надамо се да ће и остале генерације уживати као и претходне.

Матуранти на екскурзијиМатуранти на екскурзијиМатуранти на екскурзијиМатуранти на екскурзији
 
 
 

Вести